Naliní Női Jóga


A jóga gyakorlatok sokféleképpen hatnak szervezetünkre. Lényünk egységes egész, amellyel a jóga szellemében egységes egészként kell is foglalkoznunk. A fizikai test, az energiatest, a lélek, a szellem, a különféle finomtestek, amelyekről oly sok szó esik manapság az ezoterikus és holisztikus irodalomban, valójában egy és ugyanaz. Lényünk, amelynek megértéséhez világszemlélet szerint különféle modelleket találtak ki, nem bontható egymástól különálló működő egységekre, főleg olyanokra nem, amelyekről nem is tudhatunk. Ezek a modellek csak próbálják leírni a valóságot, csak szeretnék megközelíteni és megérteni a tényleges működést. A lényeg azonban az, hogy tekintsünk magunkra egységes egészként.

 

 

Amikor a jóga gyakorlatokat végezzük, hatással vagyunk az izmokra, amelyek a különféle gyakorlatok révén erősödnek és nyúlnak is. Hatunk a csontokra, amelyek a nyomás hatására szintén erősödnek. De fizikai szinten az erek, az idegek, a mirigyek, a nyirokáramlás, az emésztés, vagyis minden szervünk és szervrendszerünk edzés alá kerül. A női jóga abban sajátos, hogy finomságával, rezgéseivel, gyakorlataival fizikai és finomabb szinten is elősegíti a nőiség átélését és a nőiség-tudatosságot. A mai világ a különféle ingereivel és presszióival igyekszik elnyomni a klasszikus szerepekből fakadó női mintákat. Ma titkolni kell ha egy nő mentsruál, vagy mondjuk öregszik. Pedig ezek a világ legtermészetesebb dolgai. Ha egy nő elfordul a nőiségétől azért, hogy megfeleljen a világnak, amely körülötte van, akkor női problémáknak néz elébe. A Naliní női jóga gyakorlása visszavezet a természetes nőiséghez.

A jóga és a nőiség

 

 

A jóga órákon sok olyan gyakorlattal találkozhatsz, amelyek a különböző női problémák megoldásában segítenek. Ezek a gyakorlatok nagyon sok tekintetben fiziológiai hatásuk szempontjából hasznosak nekünk. Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a női problémák mindig a nőiségnek a megélésében jelentkező lelki háttérre hívják fel a figyelmet, még annak ellenére is, hogy sokszor elég egyértelmű fizikai ok rejlik meg a tünetek mögött. Az egyes gyakorlatokat a fizikai kivitelezésen kívül át kell járja az önmagunk megértésének a vágya is. A gyakorlatok végrehajtása közben nyitottnak kell maradnunk a felmerülő testérzetek és fizikai változások iránt, de a nyitottságot ki kell terjesztenünk a mélyebben megmozduló érzésekre, emóciókra is. Sokszor egy-egy gyakorlat közben emlékek vagy régi illatok és érzelmek merülnek fel. Ezek útmutatóul szolgálnak ahhoz, hogy hol van a probléma gyökere elásva. Bár a csoportos foglalkozásokon mindenki eléggé visszafogja magát, mégis nem ritka az, hogy pusztán a gyakorlatok végrehajtása kisebb-nagyobb sírást vagy nevetést idéz elő. Ez természetes dolog, amikor valamilyen testi vagy lelki tüneteket okozó elfojtás oldódik fel a gyakorlatokban.
Ezt fontosnak tartottuk elmondani, mielőtt nekifognánk annak, hogy hogyan gyakoroljuk a női jógát és ennek révén hogyan erősítsük a nőiségünket.

A tanfolyam célja olyan átfogó gyakorlati tudást és elméleti ismereteket adni a résztvevőknek a női jógaoktatásának a  területén, amellyel mind a saját életüket és saját magukat képesek fejleszteni, mind pedig megfelelően képesek legyenek felkészülni női jóga foglalkozások megtartására. A női jóga abban sajátos, hogy finomságával, rezgéseivel, gyakorlataival fizikai és finomabb szinten is elősegíti a nőiség átélését és a nőiség-tudatosságot. A mai világ a különféle ingereivel és presszióival igyekszik elnyomni a klasszikus szerepekből fakadó női mintákat. Ha egy nő elfordul a nőiségétől azért, hogy megfeleljen a világnak, amely körülötte van, akkor női problémáknak néz elébe. A Naliní női jóga gyakorlása visszavezet a természetes nőiséghez. A tanfolyam egy részén a saját nőiségünkkel fogunk foglalkozni, míg a másik felén, pedig a Női jóga oktatásnak az elsajátításával.  A képzés során az elméleti ismeretek mellett elmélyült gyakorlati ismereteket szereznek a résztvevők. A tanfolyamon meghívott vendégek is színesítik az előadásokat.